Майданське лісництво – складова частина Сколівських Бескид

19 Червня 2017р, Новини. Прес-служба

Майданське лісництво розташоване в с.Майдан Дрогобицького району, яке славиться своєї історією.

Тут працювала одна з найдавніших у Східній Галичині плавильня металу. Перша плавка тут відбулась 1814 року. Плавильня складалася з однієї печі, трьох гамарень та кузні, у яких виготовляли цвяхи. Щороку плавильня давали близько дев'яти тонн литого заліза, що становило більш як десяту частину всього, що виплавляла Східна Галичина за того часу. Згодом тут виробляли бляху та залізне знаряддя. Деякий час вона була власністю держави. Залишки доменної печі у селі Майдан збереглися донині.

Працівниками Майданського лісництва виконуються природоохоронні і лісогосподарські заходи та впроваджуються програми, а саме: «Програма підтримки майданської субпопуляції бізона європейського (зубра) в Сколівських Бескидах», «Розвиток рекреаційної діяльності», «Збереження етнокультурної спадщини» та «Лісівничі дослідження стиглих та перестійних лісостанів».

На виконання програми по зубрах було завезено з Німеччини та Австрії для перетримки та подальшого випуску в природу 11 особин. На сьогоднішній день стадо нараховується 28 особин. Кожного року в зимовий період проводиться підгодівля цих тварин не тільки сухими, а і соковитими кормами. Відповідні корми (згідно добового раціону) закуплено і цього року. За тваринами ведеться постійний контроль з боку науковців та ветеринарів. На сьогоднішній день стадо розвивається добре.


Щодо програми розвитку рекреаційної діяльності на території Майданського лісництва, то слід відмітити, що на сьогоднішній день тут обладнано 8 пунктів для короткострокового відпочинку, з них 2 - урочище Сиговний та 6 – урочище Злотий потік та промарковані піша еколого-пізнавальна стежка середньої складності протяжністю 6,9 км. В пунктах короткочасного відпочинку встановлені піднавіси, мангали, лавки та столи.

З Майдану починається знакований туристичний маршрут, який проходить через хребет Середній, гори Віднога (1132 м), Кривий верх (1072 м), хребет Парашки та закінчується в місті Сколе. Протяжність маршруту 28 км.

Програма «Лісівничі дослідження заповідної зони» була розроблена з метою виявити найкраще збереженні корінні лісостани та дослідити їх фітоценотичну, просторову структури, особливості функціонування. Для виконання цієї програми було залучено науковців з Національного лісотехнічного університету (м.Львів), Інституту екології Карпат НАН України, Національного університету ім. Франка (м.Львів). Результатом цього є виявлені на території Майданського лісництва 386га старовікових добрезбережених лісів, які є дуже цінними в науковому, лісівничому та природничому відношеннях.


Цього року на території садиби закладені плантації по вирощуванні м’яти лимонної та меліси лікарської, в рамках виконання проекту «Збереження карпатських пралісів» впроваджуваного Українським товариством охорони птахів (офіційним представником міжнародної природоохоронної асоціації BirdLife International в Україні) у співпраці та за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства. Минулого року в рамках вже діючого проекту розпочато впровадження бізнес-проекту «Розробка, бренд і маркетинг місцевих еко-продуктів (виробництво в єднанні з природоохоронним напрямком) в регіонах дев'яти національних природних парків Українських Карпат».

Тож приїжджайте до нас, в Майданське лісництво, і окрім прекрасного свіжого повітря, чудових краєвидів, чистої води ми пригостимо Вас ароматним карпатським чаєм!

До зустрічі в Майданському лісництві!

Михайло Фединець,
лісничий Майданського лісництва
НПП «Сколівські Бескиди» 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління