Любити ліс можна по-різному

9 серпня 2018р, Новини. Прес-служба

     Любити ліс можна по - різному. Одним зручніше це робити з висоти чиновницьких крісел чи міських багатоповерхівок, іншим – під час відпочинку та дозвілля на природі, комусь – просто милуючись безмежними щедротами лісової скарбниці.

    А в працівників лісу ця любов зовсім інша. Загартована трудовими буденними турботами та самовідданою працею – вона непідробна та щира. Праця лісівників починається з раннього ранку і часто закінчується коли на небі з’являються зорі.

    Хоч літо в розпалі, і хочеться залишити щоденні турботи та податися на відпочинок, в лісівників  Бібрського  лісгоспу турбот надзвичайно багато і все треба встигнути.

     Наступає час збору лісового насіння. Лісівники вже зібрали понад 20 кг насіння кісточкових порід: вишні, черешні, сливи та аличі. Їх ми висаджуємо в лісові культури для наших пернатих друзів. Ще взимку заготовили 50 кг насіння модрини європейської та 12 кг ялини звичайної. Частину насіння весною висіяли в наших теплицях, а решту відправили на зберігання у лісовий селекційно – насінневий центр.

    Незабаром настане пора збору насіння основних лісових порід, таких як дуб, бук, клен, липа, горобина та інших.

    Перед початком збору лісового насіння обстежуються лісові ділянки, в першу чергу ПЛНД, генетичні резервати та інші селекційні об’єкти, на яких буде заготовлено насіння.

     Затяжні дощі сприяють росту трав’яної рослинності, а висока вологість та температура – поширенню борошнистої роси на сіянцях дуба звичайного.


 Однак, з настанням погожих днів закипіла робота в розсадниках та лісових культурах.

     В посівних та шкільних відділеннях проводиться прополка сіянців, рихлення грунту.

Поряд з ручними роботами застосовуємо міні-техніку, зокрема мотоблоки, що суттєво полегшують роботу лісокультурниць.

    Приділяється належна увага і вирощуванню якісного посадкового матеріалу дуба звичайного. Постійно проводиться оприскування сіянців захисними розчинами проти борошнистої роси. Своєчасна обробка та підживлення дають відчутні результати. На сьогоднішній день цьогорічні сіянці дуба вже мають висоту 40-50 см, а дворічні досягають метра і більше.

      Наздоганяємо втрачені дні і по догляду за лісовими культурами. Всі лісництва добре попрацювали і за 7 місяців, догляд за лісовими культурами проведений на площі 200 га при плані 180 га, що становить 111%  до плану.

     Доброю підмогою є застосування техніки, зокрема лісгосп придбав 2 культиватори КЛД – 1,8, які суттєво покращили якість доглядів за культурами та продуктивність праці.

     Нарощуються роботи і по догляду за молодняками. За півріччя рубки догляду в молодняках проведені на площі 83 га при плані 45 га, що становить 184 %: до плану. Зокрема,  освітлення плануємо закінчити в третьому кварталі.

    Загалом, незважаючи на постійний тиск на лісову галузь, несправедливе ставлення суспільства до роботи лісівників, працівники Бібрського лісгоспу виконують свою роботу в рамках чинного законодавства добросовісно та якісно.

      Ми запрошуємо всіх бажаючих ближче познайомитись з роботою лісівників, вникнути в їх роботу, труднощі та проблеми і тоді у багатьох поміняється думка про лісівників, яких шанували при Австро–Угорщині, Польщі і навіть при радянській владі. І тільки при незалежній Україні вони стали непотрібні суспільству, ворогами лісу та контрабандистами.

    Однак, пройде час і все розставить на свої місця…

                                                               Головний лісничий

ДП "Бібрський лісгосп"

Пилипів М.І.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління