Лісівники Бузеччини провели семінар по всиханню соснових насаджень

13 серпня 2018р, Новини. Прес-служба

10 серпня 2018 року на території ДП «Буське лісове господарство» відбувся семінар на тему «Всихання соснових насаджень у Львівській області», в якому взяли участь науковці з Національного лісотехнічного університету України, спеціалісти Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства "Львівлісозахист", перший заступник голови Буської райдержадміністрації, заступник голови Буської районної ради, депутати місцевих рад, представники органів місцевої влади, голови сільських та селищних рад, представники громадських організацій та активісти, місцева преса та радіо, спеціалісти відділу лісового господарства, лісничі та інші запрошені.

Учасники семінару ознайомились із особливостями всихання соснових насаджень Верблянського лісництва, яке призначене у суцільну санітарну рубку і на якому були продемонстровані відібрані моделі всихаючих соснових насаджень 3, 4 та 5 категорій дерев санітарного стану.

Із вступним словом виступив директор ДП «Буське лісове господарство» Яворський М.В., в якому підкреслив важливість проведення цього заходу, представив учасників семінару та охарактеризував стан із всиханням соснових лісів на території ДП «Буське лісове господарство», яких уже обліковано з початку року понад 800 га і з них розроблено вже близько 500 га. Всихання окремих дерев та цілих куртин проходить дуже швидко, причому жовтіння хвої показує, що ці дерева вже опрацьовані шкідниками. Коли ми бачимо пожовтіння хвої, то на той час шкідники вже покинули ці дерева і атакують навколишні дерева на яких, ще немає видимих ознак пошкоджень.

Проблема всихання сосни на території України почалася в 2010-2012 роках. Перші сигнали надійшли із Житомирського Полісся. На Львівщину всихання сосни прийшло 4 роки тому, а цього року проблема загострилась надзвичайно сильно.
Щоб вберегти ліс, необхідно з насаджень своєчасно видаляти хворі заселені короїдами дерева. Власне несвоєчасне видалення пошкоджених дерев приводить до втрат технічної якості деревини, а одночасно і втрат прибутку для підприємства, місцевих рад та державного бюджету в цілому.

Крамарець В.О., доцент кафедри лісівництва Національного лісотехнічного університету України зосередив свій виступ на причинах всихання сосни у Львівському регіоні, наголосив, що за результатами наукових досліджень встановлено, що внаслідок комплексу сприятливих кліматичних факторів для розмноження шкідників, а саме аномально високих температур, різкого коливання рівня ґрунтових вод втрачається біологічна стійкість лісових насаджень, відбувається масове заселення дерев стовбурними шкідниками, зокрема верхівковим короїдом.

Температурний режим останніх років сприяє формуванню двох – трьох основних і кількох сестринських поколінь короїдів. Отже, заселення дерев відбувається протягом всього вегетаційного періоду. При високих температурах розвиток короїдів відбувається в більш короткий термін, до одного місяця. Методів запобігання та боротьби із короїдом не так вже й багато. Оскільки більший період свого життя комаха проводить під корою дерева, хімічний спосіб знищення, як до прикладу в боротьбі з хвоє та листогризучими шкідниками, застосовувати не можна. Не є дієвим і розвішування феромонних пасток, як показали досліди, за їх допомогою добре визначається кількість, склад по статтях та інші характеристики популяції комах, а от побороти ними шкідника неможливо. Наразі чи не єдиним ефективним способом протистояння біді залишається вчасно виявлене пошкодження соснових насаджень та проведення санітарних рубок, вибіркових чи суцільних, в залежності від ступеню пошкодження насадження.

Головний лісопатолог Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства "Львівлісозахист" Соколовський Б.В. та заступник директора ДСЛП "Львівлісозахист" Сеник В.М. охарактеризували перебіг процесів всихання соснових лісів на Львівщині, та наголосили, що короїди можуть заселити нові дерева сосни кілька разів протягом літа, тому необхідно надавати великого значення власне весняній боротьбі, що різко знижує активність шкідників у літній період. Для цього необхідно внести зміни в санітарні правила та інші нормативні документи.

Венгер В.В., завідувач лабораторії ДП «Львівлісозахист» представила результати лабораторних аналізів видового складу патогенних грибів та комах-фітофагів із осередків всихання сосни. Поділилась досягненнями зарубіжних вчених та лісівників, які займаються всиханням сосни. Проаналізувала стан ураження і відмирання деревини і наочно продемонструвала це на зразках зрізів уражених дерев.

Представники місцевого самоврядування, журналісти та громадськість ознайомились з проблемою всихання соснових насаджень та у свою чергу висловили підтримку у питаннях співпраці, з метою попередження та вжиття заходів з усунення наслідків масового всихання соснових насаджень.

На завершення Микола Яворський подякував присутнім за участь у семінарі та закликав не бути байдужими до проблеми всихання соснових насаджень, адже масштаби біологічних пожеж дедалі вражають своїми розмірами та швидкістю розповсюдження. Втрати від шкідливої дії верхівкового короїда можна порівняти з масштабною пожежею, а кінцевий результат однаковий – мертві деревостани.

У лісі відбулась жвава дискусія та обговорення існуючої проблеми.

За інформацією

ДП «Буське лісове господарство»
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління