У НАС ТАК ЗАВЕДЕНО

17 жовтня 2018р, Новини. Прес-служба

Про те, наскільки важливі роботи з відновлення лісу, говорити не доводиться. Без розвинутого розсадницького господарства і відповідно заготівлі в достатній кількості високоякісного насіннєвого матеріалу не можна й гадати про перспективи розвитку будь-якого лісівництва.

Розсадники в Бродівському лісгоспі мають п’ять з шести лісництв. Очевидно, що вирощувати посадковий матеріал для себе, вкрай вигідно, бо його приживлюваність у рідному грунті набагато вища, аніж би розсаду завозили з інших територій. Зрештою, у всьому світі сьогодні вважається

стандартним, коли для заліснення використовується насіння власних лісових насаджень.

 

П’ять теплиць має Заболотцівське лісництво. Вирощують тут якісний посадковий матеріал сосни і вільхи.

- Насіння заготовляють на постійних лісонасіннєвих ділянках, - розповідає інженер лісових культур Лідія Кінаш, яка приїхала з інвентаризаційною поїздкою у Заболотцівське лісництво. - Воно переробляється і зберігається в лісонасіннєвому центрі, а звідти вже для висівання беруть відповідно до потреби.

Далі розмовляємо з лісничим Заболотцівського лісництва Андрієм Москвою. Розповідає про тепличне господарство лісництва. Ось секція з сосною-двохрічкою, яка налічує до 170 тисяч сіянців, ними можна засадити площу в 15 гектарів. Дворічкою зараз доповнюється культури сосни.  Мають ще дві з однорічкою. Одну секцію використають цього року, а іншу залишать на дорощення.

 

 А ось теплиця з вільхою чорною. Кількість саджанців  тут дещо менша, бо вільха, на відміну від сосни, потребує більше простору і розсаджується з меншою щільністю.

Слід зауважити, що деякі лісництва практикують природне поновлення вільхи. В Заболотцівському вирощують і висаджують власний матеріал.

  • Так у нас заведено, - підкреслює Андрій Москва.

Насіннєва вільха, переконані тут, більш продуктивна, в майбутньому з неї виходять більш цінні сортименти.

… Сосни-однорічки рівними рядками вишикувались у довгі шеренги в теплицях і буйними зеленими чубчиками віт туляться одна до одної.

За якийсь рік вони переберуться до лісу і стануть поруч біля своїх старших сестер, щоби з часом замінити їх на одвічному посту. Філософія лісу вельми багата. Тут і природа, і екологія, і …промислова деревина…

                                                                             Ігор Табінський

brodylg.at.ua

Ключові слова:

ВідновленняЛіс

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління